Videon till Who Wants To Die Alone släpps idag.

Videon till Who Wants To Die Alone släpps senare idag via Expressen. Expressen.se/noje, skulle jag tro. En sk premiär. Världspremiär:)

När jag träffade Sacarias Kiusalaas för några år sen så jobbade han i en klädbutik som mina polare driver. Vi började snacka och jag märkte rätt fort att hans hjärna var fullproppad av kreativitèt och idèer, och drivkraften i hans ögon gick inte att missa. Den här killen brinner för sin konst, tänkte jag. När jag frågade om han skulle kunna tänka sig att göra en musikvideo till en av mina låtar så ville han självklart först lyssna på några av mina verk. Han fastnade för ”Who wants to die alone” och han skulle genast sätta ihop ett manus. Han frågade vad jag hade för tankar, och det har jag ju alltid, men jag ville verkligen inte vara tjära på hans kreativitètsvingar så jag lät meddela att han har helt fria händer. Flyg som den fria fågel du är, sa jag. Min inblandning hade säkert bara hållit honom tillbaka.

Låten fanns ju där och han fick alltså tolka helt fritt. En låt som i stora drag handlar om människans rädsla för ensamhet. När jag skrev låten så bodde jag på Kocksgatan, Södermalm och från mitt fönsterbläck iakttog jag människorna som passerade nedanför. Min sinnesstämning vid denna period har även den gjort ett stort avtryck i texten.

När manuset kom till min inbox så kände jag att Sacarias inte hade kunnat träffa mer rätt. Jag älskade hans sätt att dra låtens stämning åt ett håll som är både vågat och skrämmande. Ensamhet kan göra en människa galen. Jävligt galen.

Bildspråket är enligt mig helt fantastiskt och unikt. Jag blev sjukt tagen och berörd när jag fick första utkastet av videon. Så jävla vackert och samtidigt så jävla sorgset. Ambitiöst och pretentiöst som inte många verkar vågar tillåta sig eller orkar nu för tiden, och han har verkligen inte hållit igen. Han har inte haft en tanke på det kommersiella och det gör att även äktheten finns där, och den syns. Ren och skär konst av en konstnär på frammarsch. Hans begåvning är så stor att jag känner mig jäkligt hedrad över att vi har skapat detta tillsammans. Att han har satt bilder till min visa liksom. Blir mycket överraskad om vi inte ser mer av Sacarias i framtiden. En sån begåvning behövs i ett samhälle uppbyggt på musik filtrerad genom radiostationer som inte vågar gå utanför egna snäva ramar, och musik-TV-kanaler som om de över huvudtaget bjuder på musik inte längre visar annat än ytliga utryck som inte säger nåt annat än att här är en video med koreograferad dans.

Hoppas verkligen att ni kommer gilla den. Utöver musikvideon så släpps även en slags kortfilmsdokumentär som är några minuter längre men som också ger en inblick i Sacarias arbete och hjärna. Den kommer snart finnas på Youtube. Jag kommer självklart länka i nästkommande blogginlägg.

Hej då.

2 Comments

 • Daggelito
  22 november, 2011 - 01:21 | Permalink

  Fick för mig att låten är äldre än så. Iallafall en klar favorit.
  När ska du ha falukorv? Flyr snart ut till ett hus i skogen och säger adjö till Telefonplan.

 • 22 november, 2011 - 07:50 | Permalink

  Vad vackert och sorgset på samma gång! Lyssnade på oh my Good för min son diggade den, upptäckte Holy och nu har jag insett att skivan är så jäkla grym. Tror jag upptäckt min nya idol!

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  *

  Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>